over

Evelin Schylander

Hartcoherentie en ademhalingscoach in Leiden en Wassenaar

HeartMath coach Leiden Wassenaar Evelin
MissiE

Leef je leven

Hoe ik hartcoherentie en ademhalingscoach geworden ben…

Opgeleid als Industrieel ontwerper aan de TU Delft en daarna als projectmanager en organisatie veranderaar aan de slag bij KPN, TNO en de ANWB, wilde ik meer flexibiliteit als moeder en ben ik een eigen onderneming gestart en websites geprogrammeerd met informatie over zwangerschap in verschillende talen, wat resulteerde in een indrukwekkende 1 miljoen paginaweergaven per maand. Tegelijkertijd genoot ik van de vrijheid om tijd door te brengen met onze twee dochters, hockeytrainingen te geven en heerlijke boswandelingen met de hond te maken.

Naarmate mijn dochters ouder werden en de zwangerschap ver achter me lag, werd mijn drijfveer om anderen te helpen voluit te leven steeds sterker. Hoe mooi is het als je leert zelf je balans te herstellen. Dit verlangen motiveerde me om stappen te ondernemen om ademcoach te worden…

mijn verhaal

chronische hyperventilatie

Bij chronisch hyperventileren is er sprake van voortdurende hinderlijke lichamelijke en psychische klachten, zoals vermoeidheid, spierpijn, depressie, slapeloosheid, piekeren en concentratiestoornissen. De klachten ontstaan door een verkeerd ademhalingspatroon.

De ontdekking

Na een jarenlange zoektocht ontdekte ik in 2009 eindelijk wat er aan de hand met me was: ik had last van chronische hyperventilatie. Wat nu?

Mijn huisarts verwees me naar de fysiotherapeut, die me ontspanningsoefeningen wilde geven. Hoewel dat nuttig leek, wilde ik vooral eerst leren hoe ik goed kon ademen. Gelukkig vond ik een ademhalingscoach die me de juiste technieken voor diepe buikademhaling leerde.

Dat heeft mijn leven zo veranderd. Na veel oefening, merkte ik dat mijn hyperventilatie aanvallen steeds minder werden. Mijn algehele gezondheid verbeterde aanzienlijk. Eindelijk kon ik weer afspraken maken en er zeker van zijn dat ik ze kon nakomen.

verandering

Je leeft zoals je Ademt

Inmiddels heb ik als ademcoach al zoveel geleerd over de ademhaling, dat ik kan zien hoe je je voelt door naar je ademhaling te kijken.

Binnenkort in oktober 2024 volg ik een opleiding tot Opleiding Ademcoach bij Mr. Breath. Gedurende de periode van november 2024 tot en met september 2025 zal ik nieuwe ademtechnieken oefenen met proefpersonen. Als je geïnteresseerd bent, laat het me nu alvast weten!

Het is opmerkelijk dat bij een bezoek aan de huisarts je hartslag en bloeddruk worden gecontroleerd, maar niet je ademhaling. Waarom besteden artsen in het Westen hier niet meer aandacht aan?

In de Chinese cultuur wordt de ademhaling wel gezien als een essentieel aspect van de gezondheid en het welzijn. In disciplines zoals Tai Chi, Qigong en Chinese geneeskunde wordt veel nadruk gelegd op het bewust beheersen van de ademhaling om de energiestroom in het lichaam te reguleren, de geest te kalmeren en de algehele gezondheid te bevorderen.

Binnen de Chinese geneeskunde wordt geloofd dat een goede ademhaling de balans van qi (levensenergie) in het lichaam kan herstellen en onderhouden. Onjuiste ademhaling wordt vaak gezien als een oorzaak van gezondheidsproblemen en kan leiden tot onevenwichtigheden in het lichaam.

Ik ben ervan overtuigd dat wij steeds meer gaan horen over de ademhaling. Ik kom steeds meer nieuwsartikelen tegen die de impact van ademhaling op de gezondheid benadrukken.

Tip: Weet je hoe ongelooflijk belangrijk het is om altijd door je neus te ademen en niet door je mond?

relax 2
Van stress naar coherentie

verbinding

Hartcoherentie en HeartMath

Op een dag ontdekte ik de polyvagaal theorie. Dat was zo’n eye-opener, opeens begreep ik hoe we reageren, waarom ademhalingstechnieken, mindfullness oefeningen en yoga helpen, waarom hypnotherapie helpt. Waarom een warm welkom zo belangrijk is. Veiligheid creëren. Je kunt je eigen reactie en die van anderen zo goed verklaren dankzij de polyvagaal theorie. Op zoek naar een cursus om zelf en anderen meer te leren over de polyvagaal theorie kwam ik HeartMath tegen….

Op 14-16 juni 2024 ga ik het internationale polyvagaal evenement in Potsdam, Duitsland bijwonen. Het onderwerp is super interessant: Polyvagaal theorie en het moderne gezin: Het vinden van veiligheid en verbinding. Onderwerpen zoals de geestelijke gezondheid van kinderen en adolescenten, familierelaties, transgenerationeel trauma en de vele toepassingen van de Polyvagaal Theorie zullen aan bod komen. Heel bijzonder om Stephen Porges, dé ontwikkelaar van de Polyvagale Theorie en medeoprichter van het Polyvagal Instituut, te gaan horen spreken.

De HeartMath methode sprak me gelijk aan doordat je voelt en ook meteen ziet op een app wat de HeartMath oefeningen doen met je lichaam. Al de eerste sessie voel je het verschil en als je flink oefent (3x per dag 5 minuten) ben je je na 2 weken ook al een stuk rustiger en in balans. Die efficiëntie vind ik als techneut heerlijk. HeartMath heeft een hele logische opzet met een werkboek waarin je stap voor stap de methode leert. HeartMath bestaat al 30 jaar in Amerika en er zijn inmiddels talloze wetenschappelijke publicaties waarbij wordt aangetoond dat de HeartMath methode werkt.

In 2022 heb ik m’n opleiding tot HeartMath® Coach afgerond en sindsdien mag ik mezelf gecertificeerd HeartMath Coach noemen. Ook heb ik de licenties voor Eetproblematiek, Slaapproblematiek en Kinderen & onderwijs. Mijn praktijk is in Leiden en Wassenaar.

Het werken met volwassenen, studenten en kinderen vind ik geweldig. Heerlijk om zonder precieze protocollen precies dat te kunnen doen wat voor die persoon het beste werkt. Natuurlijk houd ik me aan het werkboek, met extra aandacht voor de ademhaling. Soms is een zijstap net even nodig. Zo gebruik ik de real-time biofeedback app van HeartMath ook om scenario’s na te spelen die spannend kunnen zijn. We zien dan precies waar de angst begint en kunnen dat moment gebruiken. Bij kinderen doen we de ademhalingsoefeningen spelenderwijs.

Met HeartMath Benelux hebben we meerdere keren per jaar professionaliseringsdagen en met Kring HeartMath Zuid-Holland hebben we maandelijks een intervisiemiddag. Tijdens deze bijeenkomsten leren we als HeartMath-coaches veel van elkaar. En er valt zoveel te leren, het is zo’n interessant onderwerp.

Met de groeiende hoeveelheid stressgerelateerde klachten in Nederland is er steeds meer vraag naar het loskomen van gedachten en het herstellen van de verbinding met het hart. Uit je hoofd in je hart. Vooral dit laatste aspect – het voelen van je emoties – is in onze samenleving op de achtergrond geraakt. Voluit leven is het herontdekken van onze emotionele verbinding, het omarmen van onze gevoelens en het bewust worden van ons innerlijke kompas, wat leidt tot een leven dat diepgaand vervuld is en in harmonie met onszelf en anderen.

Bel me voor een afspraak